Residential Complex in Santiago

Santiago, Chile.

This competition asked for the challenging task of designing a high-density residential complex within one of the fastest urban development areas in Santiago. The proposal considers a compound of 2.400 dwelling units structured in such a way that maximizes panoramic views onto San Cristóbal Hill and the Andes mountain range, at the same time as liberating ground floor space for the benefit of a new great urban park. It also promotes optimal natural ventilation, lighting and privacy for its residents.

The project focuses on its relation with its context and the urban frontage towards the main street. It is distributed in high-rise towers on the inside of the plot, and lower-rise slab buildings towards the main avenue. The towers liberate space on ground floor, and therefore enable for the new main park, which occupies the majority of the site. The lower-rise slab buildings aim to consolidate the urban character of the Western edge of the plot. This Western edge faces a double avenue of large trees, towards which the slab buildings turn, giving a sense of urban dynamism and widening up the public space. These widenings are intended to preserve the existing vegetation, while also allowing for new public spaces in connection with commercial programs, cafés and restaurants.

Architecture: PRÁCTICA and Izquierdo Lehmann.

PRÁCTICA Team: Jaime Daroca, José Mayoral and José Ramón Sierra (partners) with Gonzalo Cortes, Karin Ponce and Agustín Sepúlveda.

Client: Private.

Area: 190.000 m2.

Status: Competition entry, first prize. In progress.