• Image of the park with pools and vegetation
    Park view
  • General floor plan of the proposal with six towers and the block facing the street
    Typical plan
  • Street view
  • Typical plan of the tower with circular shape
    Tower plan
  • Plans of the typical block with a light curve
    Block plan

Residential Complex in Santiago

Santiago, Chile

This competition asked for the challenging task of designing a high-density residential complex within one of the fastest urban development areas in Santiago. The proposal considers a compound of 2.400 dwelling units structured in such a way that maximizes panoramic views onto San Cristóbal Hill and the Andes mountain range, at the same time as liberating ground floor space for the benefit of a new great urban park. It also promotes optimal natural ventilation, lighting and privacy for its residents.

The project focuses on its relation with its context and the urban frontage towards the main street. It is distributed in high-rise towers on the inside of the plot, and lower-rise slab buildings towards the main avenue. The towers liberate space on ground floor, and therefore enable for the new main park, which occupies the majority of the site. The lower-rise slab buildings aim to consolidate the urban character of the Western edge of the plot. This Western edge faces a double avenue of large trees, towards which the slab buildings turn, giving a sense of urban dynamism and widening up the public space. These widenings are intended to preserve the existing vegetation, while also allowing for new public spaces in connection with commercial programs, cafés and restaurants.

Location
Santiago, Chile

Area
190.000 m2

Client
Private

Status
Competition entry, first prize.
In progress.

Architecture
PRÁCTICA and Izquierdo Lehmann

PRÁCTICA Team
Jaime Daroca, José Mayoral and José Ramón Sierra with Gonzalo Cortes, Karin Ponce, Agustín Sepúlveda, Santiago Estepa and Macarena Fernández

close-info
1/5